miércoles, 27 de enero de 2010

A.T.C

Vaig a parlar avui de l'altre gran debat que te dividida a tota espanya, a part de l'expulsió de CR9, i que ha provocat la divisó de pobles en dues mitats amb grans manifestacions a favor i en conta del famós cementiri nuclear. ("Almacén Transitorio Centralizado")

Ja fa uns quants dies que aquest tema apareix a les noticies, i jo que com sabeu els que hem conegeu se m'unfla la vena fàcil cada vegada que veig les noticies acabe per explotar i encendrem en flama.

Anem a posar-se en antecedents, avui en dia, la vida ha progressat molt hem millorat moltíssim el nivell de la qualitat de vida i açò ha sigut en gran part gracies als avenços tecnològics que ens han permés tenir una gran evolució, per a que ens entegam, avui en dia la vida és molt més comoda que al segle XV, al segle XIII i que a principis del segle XX.

La cara amable d'aquest progrés, és que la gent vius més i millor, hem tingut un gran increment de l'esperança de vida i hem augmentat la qualitat d'aquesta. La cara dolenta és que açò implica un consum energètic, energia doncs que cal produir.

Jo no estic massa posat en el tema de la producció d'energia, però que jo sàpiga les principals fonts d'energia són el petroli, els embassaments i les centrals nuclears, a més de l'energia que s'obté de les fonts renovables, que darrerament estan al alça al mon en general i a Espanya en particular.

Es sabut que Espanya és capdavantera al món en la producció d'energia eòlica i solar, però malgrat tot, a dia d'avuí no podem passar sense l'energia nuclear.

Les centrals nuclears generen un residu radioactiu que cal tractar. En general, aquest residus es dipositen a una piscina que es troba a la central nuclear on s'ha generat l'energia on romanen per un temps que pot ser indefinit, el que és sol fer a la resta de països és deixar els residus a les piscines durant 10 anys, durant aquest període disminueix la radiació emesa pels residus i aleshores es transporta a un cementiri nuclear centralitzat.

Fins al moment a Espanya el que és feia era deixar els residus a les piscines de les centrals nuclears, perquè aquestes foren dissenyades per a tenir una vida de 25 anys, i per tant les piscines es van dissenyar amb la mateixa vida útil. La situació en la qual ens trobem ara és que passats aquests 25 anys, el país encara no esta preparat per a obtenir tota l'energia que ens fa falta apagant les centrals nuclears, açò implica que van a continuar generant residus, però les piscines estan apunt de saturar-se, d'ací la necessitat de l'A.T. C.

Açò ha creat una gran controvèrsia enfrontant la societat, entre partidaris i detractors del cementiri, però el que ha de quedar clar, és que mentre necessitem abastir-mos de l'energia nuclear, aquesta és una instal·lació necessària i que, per tant, s'haurà de dur a terme en algun lloc. A no ser que es tanquen les 8 centrals nuclears que hi ha a espanya, però a les hores no es generaria la suficient quantitat d'energia i ens costaria viure com als països de la gran majoria del continent africà on hi ha llum artificial a les principals ciutats en el millor dels cassos.

Aquest article ha estat provocat per una entrevista que ha fet Manuel Fuentes, al programa els matins de Catalunya Radio, on entrevistava a un enginyer industrial expert en energia nuclear i al portaveu de la plataforma anti cementiri nuclear, on cadascú s'enrocava en els seus arguments per a defensar la seua postura i aportaven més bé poques solucions, però aquesta espècie de tertúlia, la comentaré en una altra entrada algun dia d'aquests, si algú està interessat en sentir-la, la pot trobar a http://www.catradio.cat/reproductor/audio.htm?ID=408179

1 comentario:

Lester Minador-Frappé dijo...

ufff díficil tema.
Només vullc dir que convé valorar si a Espanya tenim empreses que construisquen centrals nuclears i aparellamenta com a factor per a prende decissions.