jueves, 29 de abril de 2010

S & P

Una vegada més els mercats han tornat a embogir. La explicació ve donada per dos factors. Ahir pel matí els mercats estaven preocupats per les dades que es coneixien de la economia grega i pels dubtes de Angela Merkel sobre l’ajuda a Grècia. De vesprada, el tema era un altre. L’agència Standard & Poor's rebaixava un graó la qualificació del deute espanyol, deixant-lo en “AA”.

Des d’ahir tot el mon parla de S& P, però qué és Standard & Poor’s. Doncs es tracta d’una agència de qualificació, creada l’any 1860, que des de 1966 és propietat de “The Mc Graww Hull Companies, Inc”. S & P és una de les principals proveedores d’informació financera i la principal font de qualificacions crediticies, valoracions de riscs, anàl.lisi d’inversions i valuacions independents.

En definitiva, S & P, Moody’s i Fitch, que són les principals agencies de rating es dediquen a donar qualificacions a països, empreses, bancs i productes financers. Fiquen una nota per a que els inversors sapiguen a qué atindre’s, per a saber si una determinada empresa o país és fiable o si poden haver problemes de solvència.

Cada agència de qualificació té una escala diferent. Concretament, S & P divideix els títols en dos grans grups, els “d’Alta Qualitat” i els de “Baixa Qualitat”. Dins dels d’alta qualitat podems trovar els de qualitat superior, la famosa triple A, que és el que desitje tenir tot el mon; els de Molt Alta Qualitat (AA); Alta Qualitat (A); i els de Qualitat moderada (BBB). De la mateixa manera, els títols de baixa qualitat es divideixen en Qualitat Moderada, Baixa Qualitat i Molt Mala Qualitat.

Amb la rebaixa d’ahir, Espanya passa de “AA+” a “AA”, el que significa que el tipus d’interés que es pagará serà algo superior al que es pagava fins ara. El que es pren com a referència és el Bono a 10 anys. Així, Alemania paga menys del 3 % pel seu bono, Espanya paga un 4 % i Grècia un 10 %. Veient estes dades s’en podem adonar que estem més prop d’Alemania que dels grecs, així que menys pànic, que estem pitjor que abans però no estem tan mal com es vol vendre per part d’alguns.

De totes formes, els mercats ja havien descomptat els efectes de la rebaixa en la qualificació, així que una vegada més les agencies de qualificació han fet tard. A més, després de vore les qualificacions que les agencies de rating posaren a alguns productes de Lehman Brothers i d’altres companyies, tampoc hi ha que fiar-se excesivament de les seues qualificacions. De fet, van contribuir a la crisis financera al no veure o no voler veure la basura que hi havia darrere d’alguns productes financers.

Desde el lupanar de rica miel.

2 comentarios:

Sulo Resmes dijo...

Hoy decía alguien en la radio que no debemos caer en la descalificación con S&P, ya que, haciendo un símil con el mundo del fútbol, S&P es el arbitro, sí te pita mal pues te jodes, pasas página e intentas hacerlo mejor la próxima vez.
Pero el problema lo veo yo cuando, continuando con el símil, se descubre que el arbitro está comprado, ¡con fotocopias de las facturas de compra y todo!

En fin, que todo esto me parece bastante triste porque afecta a millones de personas que se joden tan sólo porque cuatro multimillonarios al servicio de Wall Street así lo han decidido.
Pongamos como ejemplo a Grecia... ¡que se joda Grecia!... pues no, resulta que detrás de sus políticos hay 11 millones de personas (EUROPEOS) que lo están pasando mal. Y no podemos, ni debemos, mirar para otro lado. Por mucho que lo digo S&P, el Financial Times, la Merkel, Obama o la niña de Rajoy.

En fin, que ya me he desahogado Lupin. Nos vemos en los bares.

Sulo Resmes dijo...

¿No cuenta los comentarios? Puto blogger!!!