sábado, 8 de agosto de 2009

Deed of Gift

A instancia del tio Lupin, vaig a intentar explicar la historia de per que la ciutat de València ha deixat de ser la sede de la celebració de la pròxima America's Cup, encara que es un tema en el que jo no estic massa possat i m'ha costat bastant documentar-me i no se si el que acabaré fent es liar mes al personal, que serà lo mes fàcil.

Tota aquesta història es remonta a Juliol de l'any 2007, poques hores després de que L'Alinghi, que com tots sabem no es el cotxe de blanc i negre oé, si no el vaixell que representa a la Societat Náutica de Ginebra (ciutat de Suïssa, no la Ginebra del rei Artur) guanyara la 32 edició de
l' America's cup el Club Nàutic Espanyol de Vela (CNEV) vai incriure al "Desafio Español" per a la edició número 33 de la America's cup.

Per el que he pogut trobar en un dels pocs articles que s'han publicat al llarg d'aquestos do anys de batalla judicial aquesta va ser una decissió pressa a intancies de les autoritats, es a dir Gobern Generalitat i Ajuntament de València ( que son les que formen el conegut consorci), pero en aquest article no especifica si va ser una, dos o les 3 institucions les que van pendre aquesta decissió, el cas es que el "Desafio español" va ser el primer equip en incriure's per a la nova edició del torneig i que per tant passava a ser el "Challenger of Record"

Per a aquells que no estiguen possats al tema les ventatges que te ser "Challenger of Record" son que ell i el defensor del titol, o siga L'Alinghi decideixen com ha de ser la nova edició del torneig, es a dir, el format de la competició, el tipus d'embarcació a utilitzar etc..... la única cosa en la qual no interve en la decissió es en la tria del lloc on es disputarà, que ho tria el defensor, i per tant com vos podeu imaginar tots els equips punters estiguen interessats a ser "Challenger of Record". Total que els repressentants de la Societat Nàutica de Ginebra (SNG) i els del CNEV van acordar i van signar el protocol de la 33 America's cup.

El Deed of Gift són les regles històriques de la competició que es van dipossitar a la Cort Suprema de Nova York quan aquesta es va crear i de d' aleshores aquesta te jurisdicció en totes les disputes de la competició. El Golden Gate Yatch Club en representació de l'embarcació BMW Oracle va denunciar a la SNG davant d'un tribunal de primera instancia de Nova York per entendre que el protocol que ells dos havien establert no contava amb dades bàsiques com el lloc, la data de celebració i les dimensions dels vaixells de la pròxima edició per el que segons ells aquest protocol no proporcionava cap oportunitat d'una competició justa i equitativa.

També van denunciar que el CNEV no era un legítim primer desafiant per que aquest club havia estat creat per la federació espanyola de vela amb la única intenció de ser el "Challenger of Record" i per tant no era un club com a tal, no tenia seu ni socis ni res de res, i que en aquestes condicions la SNG no el tenia que haver acceptat com a primer desafiant. Aquesta querella es basa una de les normes del Deed of Gift que diu que el primer desafiant deu organitzar com a mínim una regata al any.

Durant el messos que van anar passant es va modificar el protocol en un intent inútil de que es retirara la demanda, la sentencia de la qual havia de ser al octubre de 2007. Quan aquesta es va fer pública li donava la raó al demandant.

El Deed of Gift estableix que en un cas com aquest en el que algún desafiant denuncia al defensor del titol i surt com a guanyador, la següent edició de la competició ha de ser al cap de deu messos de coneguda la sentència, per a donar temps als equips per a dissenyar i contruir-se les embarcacions en les que competiran, al millor de tres regates i amb embarcacions multicasc.

La SNG va recorrir aquesta sentència, cosa que va parar el conter d'aquestos messos, i al cap d'un temps el jutge va acceptar aquest recurs donant-los ara la raó, però el GGYC va recorrir davant la cort suprema de Nova York que el passat 6 d' Abril va emetre la sentencia última i no recurrible en la qual donava la raó al GGYC, i per tant la competició hauria de ser enfrontament directe amb multicasc.

Despres la batalla judicial encara ha tingut uns xicotets enfrontaments que es van produir quan l'Alinghi va anunciar que L'enfrontament tindria lloc al Maig del 2010 a Valencia, el BMW-Oracle ho va denunciar a Nova York, per que aquesta data estava fora del termini de deu messos, i els van donar la raó.

Total que com que la pròxima edició es celebrara al mes de febrer el sindicat Alinghi ha decidit que aquesta es farà al emirat Àrab de Ras el Jaima per que en aquesta època de l'any te millors condicions nàutiques que València.

Pd: Ahir hi havia una noticia en un diari que dia que la SNG en el cas de guanyar no li donaran un tracte preferencial a valencia per a ser la següent seu.

1 comentario: