martes, 25 de agosto de 2009

LJUBLJANA

Després de separar-se de Yugoslavia a l’any 1999, Eslovenia s’ha convertit en membre de ple dret de la Unió Europea. El pais, que a penes va patir durant els conflictes bèlics de la zona, ha preservat un meravellós estorn natural que complementa una bona oferta cultural i de oci. Situada al centre del pais, la seua capital, Ljubljana, és la ciutat més important, amb uns 276.000 habitants aproximadament.


El símbol de la ciutat és un drac. Es diu a la capital eslovena que este fet està relacionat amb l’heroi grec Jasón. Conta la llegenda que Jasón i els Argonautes fugint des del Mar Negre, va remontar el Danubi, després el Sava i, finalment, el Ljubljanica (riu este últim que passa per Ljubljana), on es va trobar amb un drac, al que va dónar mort, no sense patir grans dificultats. I el lloc on va tindre lloc la lluita va ser precisament l’actual ciutat.

A l’actualitat, Ljubljana s’ha convertit en una ciutat moderna, que viu bàsicament de la industria, fonamentalment la farmacèutica, la petroquímica i la alimentària, i del sector terciari. El riu Ljubljanica, que divideix el centre de la ciutat en dos, li dóna un ambient especial al centre històric, amb els diferents ponts que el travesen, destacant el Pont Triple i el Pont dels Dracs. Sense ser una ciutat excesivament monumental (si exceptuem els seus habitants del sexe femení), el centre de la ciutat compta amb tota una serie d’edificis destacats, com són l’edifici de l’Ajuntament, la casa Schueiger, el Palau Gruber, l’edifici Lontovz, la mansió Cekin o la mansió Sticna. Tot açò sense oblidar el castell que corona el centre històric, des del qual es pot contemplar una bona panoràmica de la ciutat.

Però el que jo destacaria per damunt de tot és l’ambient que es respira a la ciutat i, sobretot, al casc antic de la mateixa. La gent fa vida al carrer, al menys en estiu. El centre està replet de bars, restaurants i diversos locals on acudeix la gent a passar la vesprada amb els amics mentres gaudeix d’una bona cervesa. Sense ser una ciutat que destaque pels preus barats, si que es poden trobar alguns llocs on fer-se una copa a preus prou més baixos que al nostre pais. De fet, alguns locals aprofiten les vesprades d’estiu per a fer la mítica “hora feliz”, en la que tens la possibilitat de consumir cervesa a un preu raonable.

En quan a la cuïna Eslovena, poc que destacar. Cal dir que es tracta d’un pais que no compta amb excesius menjars típics. La seua gastronomia està molt influenciada per la cuïna italiana i germànica. Per altra banda, a la capital eslovena també destaca la xarxa de museus que es poden visitar sense tindre que abandonar el centre de la ciutat.


En quan a les zones de marxa, a banda dels bars i pubs del centre històric, Ljubljana compta amb dues zones més de marxa, formada per discoteques i clubs de música house, minimal o techno, on poden acabar la nit les ànimes més males de gitar. Entre tots aquestos locals hi ha un que destaca per damunt dels altres, no per la qualitat de la musica, sino per les caracteristiques del local en si mateix i les de la gent que ets pots trobar allí. El “TOP” és una discoteca ubicada a la sexta planta d’un edifici del centre de Ljubljana, on es pot gaudir d’un “White Russian” al mateix temps que s’escolta música i es contempla una preciosa panoràmica de la cuitat des de la terrassa de l’edifici.

En resum, una ciutat que val la pena visitar


Desde el lupanar de rica miel.

1 comentario:

Lester Minador-Frappé dijo...

dóne fé. Monumental,,ens ixca del pardal o del arrosal, no és.

Pareixia tindré la idiosincrasia necessaria, per viuer bé, amb clima continental,,que en este cas si que t´ix del pardal.