jueves, 16 de abril de 2009

ESCOLA OFICIAL D’IDIOMES

Si no eren prou els motius per a queixar-se de l’actual Conseller d’Educació, el senyor Alejandro Font de Mora Turón, ara hi ha un altre més que sumar a la llista. La qüestió es centra en les Escoles Oficials d’Idiomes, un tema que m’afecta personalment i sobre el qual tinc que dir algunes coses.

En primer lloc, el nou sistema implantat l’any passat, pel qual s’incrementa el número de cursos al mateix temps que es baixa el nivell d’una forma escandalosa, té com a conseqüència el desànim total dels alumnes que tenen la intenció, a més d’aprovar, d’aprendre. Anem a dir les coses clares, a les classes estem tocant-nos els ous, així de clar, no s’avança, no s’apren una merda, perquè han baixat el nivell i han aumentat el número de cursos. Per tant, s’ha de donar menys temari en un curs més, aleshores, hi ha que repartir la matèria i, en lloc d’avançar, es va enrerre. Si açò va acompanyat d’un professor sense moltes llums, i poc domini de la llengua, les classes es poden convertir en un “anar a passar el rato i a riure’s amb els companys.”

Abans, qui finalitzava els cinc cursos de qualsevol idioma comptava amb un nivell “C 2”. En canvi ara i, a pesar de que es fa un curs més, el nivell “C 2”, sòls es pot aconseguir una vegada s’han fet els sis cursos a la Escola Oficial d’Idiomes, apuntant-se a un centre privat on es podrà preparar i examinar-se per a adquirir aquest nivell. Una mostra més del que s’aposta per la educació pública a tots els nivells. Hi ha que dir que açò no és cosa del senyor Font de Mora, aquesta és una reforma a nivell nacional, per adaptar-se a Europa. I clar, com s’adapta i s’iguala amb la resta, doncs com sempres es fan les coses, baixant el nivell.

Però, entrem ja a criticar al Conseller d’Educació. El tema en qüestió és el borrador del que serà el nou Reglament Orgànic i Funcional de les Escoles Oficials d’Idiomes a la nostra Comunitat (ROF). La polèmica ve perquè per part de la Conselleria es proposa un número mínim de 35 ó 20 alumnes per a crear un grup d’algun idioma. Aquest fet no presenta problemes en idiomes majoritaris com l’anglés o el francés, però en quant a idiomes menys comuns com puguen ser el rus, l’àrab o el xinés, la cosa pot suposar problemes seriosos. Tots sabem que la matrícula i l’assistència als primers cursos és abundant, peró en la mesura que passen els cursos la gent ja no es matricula per diversos motius, donant-se situacions tals com a que a tercer o quart curs, hi poden haver grups de menys de deu persones. Doncs amb açò és amb el que vol acabar la Conselleria. Imagineu que heu cursat els tres o quatre primers cursos de qualsevol idioma i que una vegada en cinqué no es crea grup perquè no s’arriva al mínim d’alumnes matriculats. Te quedes sense poder continuar amb els estudis de l’idioma.

Però, si el Conseller o la persona il.luminada que ha proposat aquesta mesura, no vol pensar amb els alumnes, que pense en ell mateixa i amb la societat valenciana en general. No sé si el senyor Font de Mora ho sabrà, però la nostra Comunitat basa la seua economia i, per tant, el benestar dels seus ciutadans amb el sector serveis i, principalement, amb el sector turístic. Per una banda es fomenta el turisme com a l’única forma de desenvolupament de la Comunitat Valenciana i, per altra, es posen traves a que els seus ciutadans puguen formar-se. Doncs be, dic jo que per a mantindre un fort sector turístic haurem de comptar amb persones que dominen les llengües extrangeres i puguen ofertar serveis i comunicar-se amb els turistes. A més a més, tenint en compte la vocació emprenedora i exportadora dels empresaris valencians, mal anirem si no disposem de persones que puguen comunicar-se amb la llengua dels països on venem els nostres productes. Si impedim que la població es forme i obtinga qualificacions, tenim poc de futur, d’aquesta manera continuarem al vagó de cola de la Unió Europea.

Diu el Conseller que no va a subvencionar classes particulars, fent referència al reduït número d’alumnes que hi ha a alguns grups. Val, si el problema és la pasta, que pensen en alternatives, ocm per exemple aumentar el preu de la matrícula que actualment és ridícula (serà per diners) i no passaria res si s’incrementara. Ja sé que tampoc es conseguiria molta pasta però, al menys, es podrien millorar les condicions de les aules i els centres, que en alguns casos són lamentables. Si a tot açò li sumem la poca qualificació d’alguns professors, podeu fer-se una idea de com és la situació actual a les Escoles Oficials d’Idiomes a la Comunitat Valenciana.

Un altre punt interessant del borrador del nou reglament, es proposa que tinguen preferència per a matricular-se a anglés, els professors de primària i secundaria. Qué passa, que la resta d’alumnes no tenim dret o qué? Si volen que els profes dominen la llengua de Shakespeare, doncs que en lloc de donar-los cursos de mamonaes per a funcionaris, que prioritzen l’impartició de cursos d’anglés. Del clan dels professors parlarem algun dia d’aquestos, però amb més tranquilitat, que també hi ha molt que dir.

Per finalitzar, afegir una crítica més, en aquesta ocasió per als professors de la Escola Oficial, d’Idiomes, que no ens han informat de tot açò, si ens hem enterat ha sigut per la premsa o per Internet. A algunes EOI han programat accions de protesta, però el que és a la meua, no se’n sap res.


Desde el lupanar de rica miel.

1 comentario:

Lester Minador-Frappé dijo...

Eoi?
Eoi-do-que-la-noche-es-toda-magia??

Mal lupanar son les Eois?